Menu

Opnieuw Oorlog in Europa ? Niet in onze naam !

Die Zeit Online, 05-12-14

Meer dan 60 persoonlijkheden uit Politiek, Wetenschap, Kultuur en Media waarschuwen in een oproep voor een nieuwe oorlog met Rusland en eisen een nieuwe politiek van ontspanning voor Europa.

Lees artikel in Duits…

Lees artikel Engels....

 

In Oekraïne werkt Europa samen met oligarchen en fascisten

 

Oekraïne wordt gekenmerkt door repressie, corruptie en chauvinisme. De huidige machthebbers flirten met antisemitisme, terwijl extreem-rechtse fracties hun politieke vijanden belagen. Tijd om moeilijke vragen te stellen over de Europese samenwerking met Oekraïne.

 

door Chris de Ploeg 24-12-2014 De Groene Amsterdammer

 

Een nieuwe vijfpartijencoalitie, bestaande uit een mengelmoes van pro-Europese neoliberalen, conservatieven, oligarchen en nationalisten, heeft in Oekraïne onlangs het roer overgenomen. De voorafgaande parlementsverkiezingen werden door eurocommissarissen Herman Van Rompuy en Jose Manuel Barroso ‘een overwinning van het volk van Oekraïne en de democratie’ genoemd. Dat was niet verwonderlijk. Het pro-Russische oppositieblok, aangevuld door zo’n veertien procent pro-Russische onafhankelijken, kreeg namelijk maar zes procent van de zetels.

 

De EU heeft al een associatieverdrag getekend en een hechtere samenwerking ligt met deze coalitie voor de hand. Ondertussen ondersteunt de Navo Oekraïne zowel politiek als militair. De Oekraïense minister van Defensie gaf aan ook wapens te ontvangen van individuele Navo-landen. Recent onderzoek wijst uit dat de kans groter is dat een Amerikaan een interventie in Oekraïne steunt als hij het land niet kan aanwijzen op een kaart. Dus nu verdere samenwerking met het Westen in steen lijkt gebeiteld, wordt het toch de hoogste tijd om een paar moeilijke vragen te stellen.

Lees verder....

Het omstreden pad van de NAVO expansie.

 navo-expansie.jpg

 

Oekraïne wordt opgeslokt door geweld, door de meeste Russen gekarakteriseerd als etnische zuivering. Het conflict diende als aanleiding voor een nieuwe koude oorlog tussen Rusland en de Verenigde Staten. Volgens sommigen staan we zelfs op de rand van nucleaire vernietiging. Hoe heeft het zover kunnen komen? Een reconstructie.

‘’Wie over Oost-Europa heerst, beveelt het hart van het land; Wie over het hart van het land heerst, beveelt het eiland van de wereld; Wie over het eiland van de wereld heerst, beveelt de wereld.’’ Sir Halford Mackinder, 1919.

Het is 19 April 2014, de drukpersen draaien op volle toeren, en al snel kan elke Amerikaan op de hoek bij de kiosk de nieuwste uitgave van de New York Times voor een paar dollar op de kop tikken. Hoofdpaginanieuws kopt: ‘’In koude oorlog echo, Obama strategie schrijft Putin af’’ . Het is de dag waarop Obama, na een kwart eeuw van afnemende oorlogen, democratisering en dalende wapenuitgaven, de wereld wederom in een angstaanjagende tweedeling plaatst. De Amerikaanse president gebruikte journalist Peter Baker om zijn land te vertellen over zijn nieuwe lange-termijn aanpak van Rusland die stoelt op de koude-oorlog strategie van indamming: het ‘’isoleren’’ van Rusland door zijn economische en politieke banden met de buitenwereld te breken en het land om te dopen tot een ‘’paria staat’’. Een maatregel van historische proporties die vrijwel zonder discussie mocht worden doorgevoerd: geen van de 535 congresleden heeft publiekelijk twijfel geuit en de gevestigde media koppen lovend. Kijkend naar de huidige beeldvorming verbaasd dit ergens niet. Als je een beetje het nieuws hebt gevolgd weet je dat Putin een gevaarlijke dictatoris die het oude Sovjet rijk in ere wil herstellen, te beginnen met Oekraïne. Wederzijdse demonisering was dan ook een centrale steunpilaar voor de koude oorlog. Misschien dat een kritische reconstructie van het huidige conflict een tweede kan voorkomen.

 

Lees verder....

 

Jonito.nl

Véél actuele en achtergrond informatie over Oekraïne, DPR en MH17

Lees Blog

 

VIDEO

Schietschijf: Oekraïne, Hoe buitenlandse interventie het land verscheurt.

Video report door James Corbett, 12 minuten uitleg over de buitenlandse interventie in Oekraïne dmv. NGO’s

Kijk op Global Research TV (Engelstalig)

Oekraïne, corrupte journalistiek en Atlantisch geloof

 

Karel van Wolferen 26-08-14

 

Europa moet wakker worden

 

Karel van Wolferen, voormalig correspondent van de Nederlandse krant NRC Handelsblad, is verontrust over de escalerende crisis in Oekraïne en de kritiekloze journalistiek in Europa, die zich volledig laat leiden door een blinde verbondenheid met de VS. De huidige escalatie door de NAVO kan volgens hem tot een oorlog leiden.

De EU wordt niet langer geleid door politici met een elementaire kennis van geschiedenis, een nuchter overzicht van de werkelijkheid in de wereld of zelfs maar gezond verstand en een gevoel van verbondenheid met de langetermijnbelangen die ze dienen. Als daar nog bewijs moest voor worden gevonden, dat is dat nu geleverd met de sancties die ze vorige week hebben overeengekomen, om Rusland te bestraffen.

 

Eén manier om hun waanzin te vatten begint bij de media. Welk begrip of bezorgdheid deze politici persoonlijk mogen hebben, ze willen vooral gezien worden als personen die 'the right thing' doen. Daar zorgen tv en kranten voor.

 

In het overgrote deel van de EU wordt het algemeen inzicht in de werkelijkheid sinds het gruwelijk einde van de mensen aan boord van het toestel van Malaysia Airlines vorm gegeven door de mainstream kranten en tv-zenders. Die hebben de aanpak van de Anglo-Amerikaanse media gekopieerd. Zij hebben 'nieuws' gepresenteerd waarin insinuatie en verdachtmaking in de plaats komen van echte berichtgeving.

 

Gerespecteerde publicaties zoals de Britse Financial Times en het Nederlandse NRC Handelsblad, waar ik zestien jaar heb gewerkt als correspondent voor het Verre Oosten, hebben deze corrupte journalistieke aanpak niet alleen gevolgd maar ook mee begeleid naar zijn krankzinnige conclusies.

 

lees verder

 

De hoge prijs voor slechte journalistiek inzake Oekraïne

Robbert Parry, Consortium News 22-08-14

 

Door de Oekraïne crisis te gebruiken om Obama en Putin uiteen te drijven, kunnen Amerika’s Neo-Con’s en de media hopen op ‘Shock and Awe’ in Oost- Europa en de belastingbetalers draaien op voor de kosten, oa een biljoen extra voor nucleaire wapens.

Carl Gershman, hoofd van de National Endowment for Democracy,  en een belagrijke neo-conservatief, verklaarde eind September 2013 dat Oekraïne ‘de hoofdprijs betekend’, en bovendien Poetin niet alleen vlak bij huis laat verliezen, maar ook in Rusland.

Lees artikel ( Engelstalig)

VIDEO

Stephen Cohen: Top Rusland expert VS: Oekraïne in de NATO = Nuclear War

Washington’s Blog/ Democracy Now, 07-09-14

Top Russia Expert ( Stephen Cohen) : Ukraine joins NATO will cause nuclear war:

vanaf de 30 minuut over MH17 (Engelstalig)

VIDEO

De Revolutie Specialisten

Nederlands ondertitelde uitzending van Welt-Journal. 30 minuten

Over het organiseren van “spontane volksopstanden” door Westerse NGO’s

Kijk op Vimeo...